FITNESS A ZDRAVIE

8 receptov na fantastické vegánske a vegetariánske burgre, ktoré musíte vyskúšať

veganske burgre recepty

Vegánske burgre sa tešia veľkej obľube a vy si ich môžete ľahko pripraviť aj doma. Ak chcete odľahčiť svoju stravu, jesť menej mäsa, no pritom si dopriať kvalitné výživné jedlo plné bielkovín, vegánske či vegetariánske burgre sú ideálnym riešením.

Nielenže tak navýšite svoju dennú dávku príjmu zeleniny, ale si ešte aj fantasticky pochutnáte. Tu je 8 receptov na super jednoduché a super výživné domáce zeleninové a strukovinové burgre.

Burger z čiernej fazule

Potrebujeme:

  • uvarenú čiernu fazuľu (alebo použite fazuľu z plechovky)
  • orestovanú červenú papriku
  • cesnak
  • rascu
  • kajenské čili korenie
  • soľ
  • kukuričnú múku

Postup:

Fazule na 1 minútu zohrejeme v mikrovnke. Pridáme ostatné suroviny a spolu roztlačíme na hmotu na burgre. Na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme burgre, ktoré pečieme v rúre vyhriatej na 190°C asi 30 minút.

Cícerový burger s batátom

Potrebujeme:

  • uvarený alebo zaváraný cícer
  • 1 upečený batát
  • cesnak
  • čili
  • soľ
  • jarná cibuľka
  • kukuričná múka
  • rajčinový pretlak
  • voda
  • javorový sirup
  • jablkový ocot
  • čili prášok
  • sušený cesnak
  • soľ

Postup:

Cícer na 1 minútu zohrejeme v mikrovnke. Pridáme batát bez šupky, cesnak, čili a soľ a všetko popučíme na jednoliatu hmotu. Do hmoty pridáme jarné cibuľkya kukuričnú múku.

Do druhej misky si pripravíme rajčinový pretlak, ktorý zmiešame s trochou vody, javorovým sirupom, jablkovým octom a dochutíme čili, sušeným cesnakom a soľou. Časť tejto paradajkovej omáčky pridáme do zmesi na burgre a premiešame. 

Na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme burgre, ktoré pečieme v rúre vyhriatej na 190°C asi 40 minút. Podávame v žemli so zeleninovou oblohou a našou paradajkovou omáčkou.

Slnečnicový burger

Potrebujeme:

  • slnečnicové semiačka
  • cibuľu
  • hnedá ryža
  • tymián
  • soľ
  • trochu vody
  • mrkvu
  • stonkový zeler

Postup:

Slnečnicové semiačka rozomelieme v mixéri na jemnú múčku. Pridáme nakrájanú cibuľu, uvarenú hnedú ryžu, tymián, soľ, vodu a všetko spolu zmixujeme.

Do hmoty ďalej pridáme nakrájanú mrkvu a stonkový zeler a opäť všetko zmixujeme, 

Na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme burgre, ktoré pečieme v rúre vyhriatej na 190°C asi 30 minút. 

Hríbový burger

Potrebujeme:

  • čierne fazule
  • cesnak
  • soľ
  • hríby Portobelo (môžu byť aj šampiňóny)
  • vlašské orechy
  • petržlenová vňať
  • ľanové semienka

Postup:

Fazule na 1 minútu zohrejeme v mikrovnke. Pridáme cesnak a soľ a  roztlačíme na hmotu na burgre. Ďalej do hmoty pridáme nasekané hríby (Portobelo), vlašské orechy, petržlenovú vňať, ľanové semienka rozmiešané vo vode a všetko rukami zapracujeme do hmoty. 

Na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme burgre, ktoré pečieme v rúre vyhriatej na 190°C asi 30 minút. 

Taliansky „pizza“ burger z quinoy

Potrebujeme:

  • quinoa
  • hnedé fazuľky
  • rajčinový pretlak
  • oregano
  • sušený cesnak
  • soľ a čierne korenie

Postup:

Všetky suroviny dáme do misky a  roztlačíme na hmotu na burgre.  

Na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme burgre, na ktoré položíme plátok syra (ak chcete vegánsku verziu tak syr vynechajte alebo nahraďte vhodnou rastlinnou alternatívou). Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 12-15 minút. 

Podávajte s paradajkovou omáčkou, parmezánom a čerstvou bazalkou.

Fazuľovo – kukuricový burger

Potrebujeme:

  • čierne fazule
  • uvarená hnedá ryža
  • kukurica
  • sušený cesnak
  • čili
  • soľ a čierne korenie
  • vajce
  • strúhanka

Postup:

Všetky suroviny (od fazule po vajce) dáme do misky a  roztlačíme na hmotu na burgre.  Pridáme strúhanku a dobre zamiešame.

Tvarujeme burgre, ktoré na panvici opečieme na troche olivového oleja. Na burger môžeme pridať aj plátok syra, ktorý necháme roztopiť.

Karfiolovo-cícerový burger

Potrebujeme:

  • karfiol
  • soľ
  • cícer
  • cibuľa
  • červená paprika
  • cesnak
  • pažítka
  • kurkuma
  • rasca
  • soľ a čierne korenie

Postup:

Karfiol nastrúhame do misky pokrytej utierkou, posypeme soľou, zabalíme a necháme 20 minút odpočívať. Potom z karfiolu pomocou utierky vytlačíme prebytočnú vodu. 

Pridáme jednu plechovku cíceru, nakrájanú cibuľu a papriku, cesnak, pažítku, kurkumu, soľ, čierne korenie a všetko roztlačíme na jednotnú hmotu.

Na plech vystlaný papierom na pečenie tvarujeme burgre, ktoré pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 20 minút. 

Burger z bielej fazule a batátov

Potrebujeme:

  • pečený batát
  • biele fazule
  • cibuľa
  • sušený cesnak
  • soľ a čierne korenie
  • sušené droždie
  • čili vločky
  • petržlenová vňať
  • citrónová šťava

Postup:

Všetky suroviny dáme do misky a  roztlačíme na hmotu na burgre. Pridáme strúhanku a dobre zamiešame.

Tvarujeme burgre, ktoré na panvici opečieme na troche olivového oleja.

Náš tip

Ak hľadáte kvalitný zdroj rastlinných bielkovín, siahnite po vegánskom proteíne Vegan Blend od Gymbeam. Má výborné hodnotenia a skvelú cenu. Neochutenú verziu môžete pridať napríklad aj do zmesi na vegánske burgre. Kúpite tu.

Comment here